Turné i Telemark

Engedalen / Furholt / Giørtz / Solberg :

Damer med drift – en litterær kabaret med mye humor, litt alvor og vakker musikk!
Tonesatte dikt av nordiske, kvinnelige lyrikere.
Nyskrevet musikk av Veslemøy Solberg, Anne-Marie Giørtz, Ragnhild Furholt, Rita Engedalen og Sven Ohrvik.

Damepoesi eller damelyrikk er tradisjonelt sett (noe foraktelig) blitt karakterisert som idylliserende og sanselighetsfornektende – uten kraft og uten drift. Men man trenger ikke lete lenge i den nordiske lyrikkskatten før man finner dikt som oser av både livslyst og kvinnekraft, og som er skrevet av flotte, driftige damer. Ta for eksempel en forfatter som Magdalene Thoresen (1819-1903). Diktene hennes er fulle av eros: av kjærlighetslengsel, sanselig begjær og utilfredsstilte drifter. Og hun skildrer fremmedfølelse, angst og oppløsningstendenser i det norske samfunnet et halvt århundre før modernisten Sigbørn Obstfelder. Om Thoresen var blant de første moderne poetene, fulgte mange andre etter: Halldis Moren Vesaas, Inger Hagerup, Tove Ditlevsen, Karin Boye, Aslaug Vaa og Bodil Malmsten for å nevne noen. Og i nyere tid har vi et mangfold av kvinnelige diktere som ikke er redde for å bruke pennen som våpen.

Noe av poenget med prosjektet er å vise at disse damene og diktene de skrev er brennende aktuelle for oss moderne mennesker. Det gjenspeiles både i musikken og i måten vi fremfører sangene på – det blir både kraftfullt, levende, sanselig og poetisk!

Det er en aldri så liten happening når fire av Norges fremste visekunstnere nå går sammen om å lage ny musikk til et utvalg nye og gamle dikt fra kvinnehånd.

Visesangeren Veslemøy Solberg, som har mellomfag i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Bergen, står for utvalget. Solberg har tidligere gitt ut flere CD-er med tonesatte dikt, blant andre Jenter fra Jante (1999), Kjærestebilder (1999) og Min unge sang (1994. Sammen med Sven Ohvik har hun fått et stort publikum gjennom TV-programmet Antikviteter & Snurrepiperier på NRK1.
Ragnhild Furholt er en av Norges fremste folkemusikkutøvere. Hun har vunnet landskappleiken fire ganger og fikk Spellemannsprisen i 1997 for CD-en Segner syng.
I 2001 kom så den kritikerroste CD-en «… på alle strengjer». Furholt blei tildelt Statens stipend for folkekunstnarar i 1999, og har blant annet hatt flere turneer for Rikskonsertene.

Anne-Marie Giørtz har jobbet fast med Tom Lund og Trio de Janeiro siden 1986 og mottok Spellemannsprisen for CD-en Brazilikum i 1994. Hun har utgitt flere CD-er med egen og andres musikk, og hun har turnert jevnlig i inn- og utland. Giørtz er i tillegg en høyt skattet sangpedagog innen «alternativ sangstil». I høst ga hun forøvrig ut ny CD med gruppen Ab und Zu til strålende kritikker.

Bluesdronningen Rita Engedalen er godt kjent innad i bluesmiljøet i Norge, men et relativt ubeskrevet blad for endel andre. Hun har følelsesmessige røtter tilbake til Janis Joplin og Tina Turner, og synger med en innlevelse og intensitet som må oppleves. Engedalen ga nylig ut CD-en Turtle Blues.

Sven Ohrvik er arrangør og musikalsk leder. Vi lover publikum en kveld med kraftfulle tekster og vakker musikk fremført av fire sterke kvinnelige artister!