Historikk

Nordicae er et uavhengig, lite plateselskap,
etablert i 1996 av Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik.

Den første utgivelsen vår, «The Strength of the Runes», ble spilt inn i NRKs Studio 19 på Marienlyst og vi hadde med oss noen av Nordens fremste musikere på innspillingen:
Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Birgit Løkke Larsen (DK), Rune Arnesen, Edvard Askeland, Alban Faust (S) og Elin Rosseland.

TheStrengthVi fikk strålende kritikker i mange aviser, deriblant Dagbladet og Klassekampen, men enkelte syntes nok vi drev gjøn med folkemusikken. Syv år før «Gåte» ble populære, laget vi vår egen folkemusikk-modernisering – en herlig blanding av forskjellige musikalske sjangre fremført med all den lidenskapen vi kunne oppdrive. Min unge sang coverHva var det vi kalte musikken igjen? «Rock’n Runes»? Ikke noe dårlig navn hvis man nå en gang må sette musikk i bås. Fra før hadde det vesle plateselskapet Heilo gitt ut vår CD med tonesatte dikt av Halldis Moren Vesaas, «Min unge sang». Den plata fikk vi bare skryt for, og flere av låtene finnes på repertoaret vårt den dag i dag. Skulle forresten bare mangle!

XI 1998 ga vi ut vår første helt gjennom egenproduserte CD: «X». Tekster og musikk laget vi selv. Sven var produsent, og jeg skrev tekster og sørget for at vi fikk økonomisk støtte til prosjektet. Det var og er vi helt avhengige av for å klare å overleve, og jeg er Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde, Komponistenes Vederlagsfond og Tekstforfatterfondet evig takknemlig! «X» ble også innkjøpt av Innkjøpsordningen.

Det ble også de to neste CD-ene våre: «Kjærestebilder» med tonesatte dikt av Bjørnstjerne Bjørnson og Magdalene Thoresen, musikk: Sven og undertegnede, samt «Jenter fra Jante» med tonesatte dikt av Aksel Sandemose, musikk: Sven, Kaia Huuse, Anne-Marie Giørtz og meg. KjærestebilderJFJVi fikk stor oppmerksomhet rundt prosjektene, og opptrådte blant annet på Festspillene i Nord-Norge og Nordisk Vise og Folk Festival i Vordingborg, Danmark. Kaia, Anne-Marie og jeg gjorde forøvrig suksess på Brageprisen på NRK1 i 1999.

SangskatterI 2000 kom en CD mange hadde ventet på, nemlig «Sangskatter & Snurrepiperer» med de beste sangene fra TV-programmet Antikviteter & Snurrepiperier som gikk på NRK1. Den platen burde vi ha solgt mange flere av! Vi har holdt utallige konserter i inn- og utland med egne og andres viser, og flere av sangene på CD-en er står ennå på repertoaret vårt. I over 100 TV-programmer sang vi oss gjennom kjente og ukjente norske og nordiske viser i alle sjangre – det har nesten vært forskning, det vi har drevet med! Det er morsomt og krevende å lete fram gamle viseskatter, finne fram de beste historiene om dem, og siden fremføre dem og snakke om dem. Vi har lært en masse!

I 2001 kom datteren vår, Vilja, og det året kom det ingen CD-er 🙂

EtterspelVi rakk imidlertid å gi ut Heidi Løvlunds fine folkemusikk-CD «Etterspel» i januar 2002, en CD mange har blitt veldig glad i. Heidi var en fantastisk utøver, som dessverre døde alt for ung.

Da eg og bestefar va småForbiddenForestI 2003 ga vi ut singelen «Lionheart» med musikk av Sven Ohrvik og tekst av Veslemøy Solberg. Vi lanserte også Jon Solbergs EP «Da eg og bestefar va’ små» med feiende flotte låter på Bø-dialekt og CD-en «Forbidden Forest» med Birgit Løkkes fantastiske komposisjoner inspirert av Canadas villmark.

Løvehjerte
Den 8. mars 2004 kom endelig Veslemøy Solbergs nye CD «Løvehjerte» – et knippe moderne viser med tekst av Veslemøy og musikk av Sven Ohrvik. Releasekonserten ble holdt på Spiraltoppen i Drammen, og CD-en fikk strålende mottakelse i pressen.

Dada
Den 26. mai samme år arrangerte vi releasekonsert i København for CD-en «The Dada Project» – med nykomponert musikk til gamle dadaistiske dikt. Konserten ble en suksess, og CD-en ble senere lansert i Norge.
Det hjartet serDen 11. september ga vi ut en svært spesiell CD i bare 50 eksemplarer. Veslemøys bestefar Jon Solberg hadde bestilt en CD med tekster av Veslemøy Solberg og broren Jon samt fem andre forfattere i slekta. Resultatet ble det flotte albumet «Det hjartet ser».

I januar 2006 kom en privat samle-CD, der Veslemøy presenterte noen av sine vakreste viser. Musikken var skrevet av Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik, tekstene av Veslemøy Solberg, Hulda Garborg, Magdalene Thoresen, Hanna Winsnes, Halldis Moren Vesaas, Harriet Löwenhjelm og Margaret Skjelbred. Mange dyktige musikere medvirket.Sangen

I april 2006 lanserte vi Karl Heldals debut-CD «Hvis en drøm kan kjæles med». Heldal har en sterk og personlig stemme, skriver stemningsfulle melodier og tekster med mening. De unge og talentfulle musikerne som medvirker, bidro til å gi platen særpreg: Emilie Heldal Lidsheim, Ulrikke Henninen, Irene Tillung og Åsmund Reistad.

Digipak0709nordCD 187

Den 21. september 2006 hadde vi plateslipp av «Eventyret om Hanna» på – selvfølgelig – «Hannas Kjøkken» på Rica Park Hotel i Drammen. «Eventyret om Hanna» er et moderne eventyr basert på lille Hanna Strøm (Winsnes) sitt liv som barn i Drammen. Vi er stolte av resultatet: En CD med varme og sjarm, full av humor, spenning og musikalitet, som har høstet lovord i pressen. Veslemøy Solberg, Felix Johansen, Sven Ohrvik, Finn Tore Tokle og Eivind Kløverød medvirker på albumet. «Eventyret om Hanna» ble nominert til Spellemannprisen i 2007.»

Gud og profeterI oktober 2007 ga vi ut Felix Johansens nydelige vise-CD «Gud og profeter». CD-en fikk flotte anmeldelser – se www.kulberg.net
Gullmåne72

 

 

«Gullmåne» kom ut i 2008, og sangen «La humla suse» ble straks en slager på NRK P1s spillelister. Her er noen sitater fra anmeldelsene:

«Med Gullmåne framstår hun (Veslemøy Solberg) sterkere og klarere enn noen gang som en av landets fremste visekunstnere. Kanskje er det like greit å fastslå at hun for tida rett og slett er den beste».
          Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
«Veslemøy Solberg har definitivt tatt steget opp i den ypperste viseklassen med denne produksjonen. Ved siden av det umiddelbart tiltalende ved musikken, spisses ørene gang på gang av Solbergs tekster, som denne gangen er usedvanlig kraftfulle».
Trond Erikson, Smaalenenes Avis
«Bortimot umulig å plassere i bås. Med elementer fra både kabaret, jazzklubb, barneplater og norsk populærmusikk. Den (Gullmåne) kan fint spasere nedover Norges Broadway i revyklassisk stil.»
          Johnny Andreassen, Drammens Tidende
«Solberg leverer her fra seg en skikkelig forseggjort plate. Det er meget bra variasjon i arrangementene, som virkelig underbygger mangfoldet. Det bidrar i høyeste grad til at man nærmest venter i spenning på hva neste spor inneholder».
          Terje Barø, Tønsbergs Blad
«Veslemøy Solberg, opprinnelig fra Bø, er i ferd med å skaffe seg plass som en av de ledende viseskaperne i Norge».
          Helge Ottesen, Varden

Midt i tidaI 2008 ga vi også ut CD-en «Midt i tida» med tekstforfatteren, komponisten og visesangeren Ove Borøchstein. Ove hadde tidligere levert flere tek­s­ter til kjente, norske artister – blant andre Jahn Teigen («Det vakreste som fins», «Slå ring» og «Optimist» etc.) og Tor Endre­sens «Ingen er så nydelig som du», som han lagde sam­men med Rolf Løvland. Også komponister som Frode Alnæs og Sven Ohrvik har satt melodi til noen av hans tekster. Ove debu­­t­erte som for­fatter i 1989 og har gitt ut fem ung­doms­bøker og flere lokal­his­to­riske bøker. Han har også levert flere hundre tek­ster (og komposisjoner) til revyer og kabareter i hjem­byen Kristian­­­­sund. I 1987 skrev han barne­musikalen «Rock’n Troll» sammen med kom­ponistene Jahn Teigen, Sven Ohrvik, Frode Alnæs, Gustav Lorentzen og Geir Holmsen. Oves tekster berører oss. – Og fortsetter å berøre. (Se også CD-en «Skål for livet! (2013.))

Veslemøy Solberg