Jenter fra Jante

JFJ
Anne-Marie Giørtz : sang
Kaia Huuse : sang
Veslemøy Solberg : sang
Håvard Caspersen : gitar og bouzouki
Eivind Aarset : gitar
Sven Ohrvik : tangentinstrumenter og programmering


Om Aksel Sandemose og diktekunsten

«Takk og lov at han gav opp å skrive dikt», sier Einar Økland om Aksel Sandemose i sin artikkel om Sandemoses forfatterskap i Forfatternes litteraturhistorie, bind fire. Og kanskje er det noe i det. For i og med at Aksel Sandemose i hovedsak konsentrerte seg om prosaen, utviklet han seg til å bli en djevelsk djerv og nyskapende romanforfatter – som ikke bare innførte en helt ny, modernistisk måte å skrive på i Norden, men som skrev tekster stadig nye mennesker kan kjenne seg igjen i.

Men så var det dette med diktene, da. Lite visste jeg om Sandemoses evner i så måte, og jeg ble nok en smule overrasket da Kurt, en medstudent ved nordisk hovedfag på Blindern, sendte meg fem-seks stykker i posten for litt siden og lurte på om jeg ville sette musikk til! Musikk ble det, etterhvert CD-planer også, og takket være den danske forskeren Johannes Væth fikk jeg tilgang på materiale som aldri tidligere har vært publisert. Han sendte meg både dikt og brev, tegninger og notater, og i tillegg kom han med massevis av kloke kommentarer til både dikt og diktutvalg.

Jeg er stolt over å kunne presentere tildels ukjent Sandemose-materiale, og jeg tør påstå at Aksel Sandemose i sine beste dikt makter å fortelle både sterke og vakre, triste og morsomme, infame, rørende og tidløse historier. Det skulle forundre meg mye om han ikke visste det selv. Dikt skrev han i alle fall hele livet, og selv om noen av dem er lagt i pennen på fiktive romanfigurer, er det likefullt Sandemoses verk. Takk og lov at han aldri helt gav opp å skrive dikt!

Veslemøy Solberg

Lytt til «Jenter fra Jante»